Wie houdt er nou niet van zoetigheid? Ik in ieder geval wel! Soms willen we optimaal genieten van comfortfood, maar af en toe is het ook belangrijk om de calorieën te beperken. Hiervoor ben ik op zoek gegaan naar zoete recepten met groenten er in verwerkt. Er zijn natuurlijk allerlei groenten die je kunt gebruiken in de zoete keuken, zoals zoete aardappel en courgette. Daarnaast worden er ook veel zoete baksels met peulvruchten gemaakt. Ik heb dit keer gekozen voor een meer klassieke groente en dat is de pompoen! Niks gaat boven een heerlijke verse pumpkin pie. Aangezien mijn specialiteit het maken van broodjes is, maken we hier vandaag een vegan variant op door het maken van vegan zoete pompoenbroodjes.
Verschillende recepturen heb ik gecombineerd tot dit recept voor vegan zoete pompoenbroodjes. Het is eigenlijk de liefdesbaby van een pumpkin pie en een koffiebroodje. Twee dingen waar ik persoonlijk erg gek op ben. Ik heb deze pompoenbroodjes gemaakt voor mijn kraam op de Swan market en het was een groot succes. Op dit moment heb ik ze nog niet in mijn vaste assortiment zitten, maar ik wil jullie zeker kennis laten maken met deze vegan lekkernij.
Ik zou een echte bakker zijn als ik zelf mijn vegan bladerdeeg zou maken, maar dit is voor thuis erg tijdrovend. Ik heb daarom gekozen voor een sneller alternatief van Tante Fanny. Dit vegan bladerdeeg wat in de meeste supermarkten te krijgen is, is een uitstekende optie als je een vegan baksel wil maken, zonder dat je er een hele dag voor nodig hebt. Wil je wel all out gaan en ben je een gevorderde thuisbakker, dan zou je bijvoorbeeld dit recept voor vegan bladerdeeg kunnen proberen!
Recept vegan zoete pompoenbroodjes
Aantal zoete pompoenbroodjes: 12 
Bereidingstijd: 45 minuten 
Ingrediënten vegan zoete pompoenbroodjes
- 1 pak vers bladerdeeg van Tante Fanny
- 400 gr verse pompoenblokjes / of diepvries pompoenblokjes
- 1 el speculaaskruiden of koekkruiden
- 60 gr kristalsuiker (plus een beetje extra om te bestrooien)
- 100 gr ongezouten pecannoten
- ½ tl zout
Bereiding zoete pompoenbroodjes
1. Het beste is om te beginnen met de pompoenvulling. Hiervoor zet je een klein pannetje op het vuur en kook je de pompoenblokjes tot deze gaar zijn. Dit is circa 10 minuten. Vervolgens giet je het overgebleven water uit de pan en pureer je de pompoen met een staafmixer glad. 
2. Vervolgens meng je de speculaas of koekkruiden, de suiker en het zout door de pompoen. Als je denkt dat het pompoenmengsel te dik is om uit te smeren voeg je nog een klein beetje water toe, maar let op dat het niet te waterig wordt want dan wordt het bladerdeeg te nat en krijg je deze niet goed gaar. 
3. Verwarm nu de oven voor op 200 graden. 
4. Hak de pecannoten fijn. 
5. Rol het bladerdeeg uit en besmeer deze met het pompoenmengsel. Strooi vervolgens de pecannoten over het pompoenmengsel heen. 
6. Rol het bladerdeeg op en snijdt in circa 12 stukken. 
7. Leg de broodjes plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de broodjes met wat water en strooi hier een klein laagje kristalsuiker overheen. 
8. Bak de broodjes in ca. 15 minuten goudbruin af. 
9. Vergeet vooral niet om ze even af te laten koelen en daarna is het tijd om er van gaan smullen!

 
					