Wie is De Groene Bakker?
Mijn naam is Shirley, oprichter en eigenaar van De Groene Bakker! Met mijn onderneming sta ik voor zorgeloos genieten van plantaardige producten zonder te compenseren op smaak. Ik vind het belangrijk dat we de aarde in ere houden en ook op een mooie en goede manier dat aan onze kinderen kunnen doorgeven. Zelf ben ik al jaren bezig met het verduurzamen van mijn leven en nu hoop ik ook anderen te kunnen inspireren hetzelfde te doen. Ik focus mij vooral op nieuwe productontwikkeling, leveringen en klantenservice.
De Groene Bakker is aan het groeien! Sindskort ben ik niet meer alleen in het bedrijf, want mijn zusje Jill Tromp is nu ook onderdeel van De Groene Bakker! Zij is verantwoordelijk voor onze marketing en social media. Daarnaast helpt zij ook mee op het gebied van sales.




Genieten zonder schuldgevoel
Ondanks dat de foodwereld er één is waar ontwikkelingen zich in razend tempo opvolgen, wordt er nog steeds te veel vlees en zuivel geconsumeerd. Dit is slecht voor het milieu, waar plantaardige voeding juist een positieve invloed heeft. Niet alleen op het milieu, maar ook op dierenwelzijn en de voedselvoorziening wereldwijd. Op het gebied van ontbijt- en dinerproducten is er een ruime keuze aan producten beschikbaar, het productaanbod in lunchopties is daarentegen nog beperkt. Er zijn wel veel vegetarische opties, maar wij ga graag nog een stapje verder.
Met De Groene Bakker zorg ik ervoor dat ook tijdens de lunch eenvoudig genoten kan worden van een heerlijke vegan snack, die gegeten kan worden zonder schuldgevoel! Ik heb ervoor gekozen om groenten de hoofdrol te laten spelen, in plaats van vleesvervangers. Op deze manier bied ik een product dat écht anders smaakt. Het gebruik van groenten zorgt daarnaast voor nog een voordeel: een lunch met meer vitaminen en vezels.
Het ontstaan van De Groene Bakker en de vegan broodsnacks
De vegan broodsnacks van De Groene Bakker zijn niet zomaar ontstaan. Hieraan is namelijk een uitvoerige testperiode voorafgegaan. Twee jaar lang zijn er verschillende recepturen getest voor zowel het deeg als de vullingen. Bij dit testen van het deeg ben ik uitgegaan van recepten van de niet-vegan varianten en heb ik hiermee geëxperimenteerd tot ik de perfecte structuur vond. Denk hierbij aan het wisselen van ingrediënten als ei en melk voor water en havermelk. Ook voor de vullingen heb ik het testproces doorlopen en heb ik geëxperimenteerd met verschillende groenten, grofheden en verhoudingen. Het was een flinke reis, maar dit heeft uiteindelijk gezorgd voor de ultieme smaakbeleving!
Het begon allemaal met kookworkshops, samen met vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. Om de culturen te laten samensmelten hebben we destijds gezocht naar een eetbaar symbool. Hieruit is het ‘Pittig Groentebroodje’ ontstaan. Dit bracht me op ideeën en liet me groter denken. Ik bouwde een concept rondom dit product en na mijn afstuderen (in 2019 aan de HAS Hogeschool in Den Bosch) heb ik mijn droom waargemaakt. Mede dankzij de positieve reacties en de energie die ik daarvan kreeg heb ik mijn producten op de markt gebracht. Mijn doel is het verschil te kunnen maken in de foodwereld en deel uit te maken van de vegan revolutie.



