Al jaren in onze familie is de Paasbrunch iets waar je na de kerst al naar uit kijkt. Een hele tafel vol met lekkere hartige en zoete dingetjes. Wij doen het thuis altijd in de vorm van een soort High Tea.
Voor veel mensen, zo ook bij mijn familie staat het ei tijdens de vele Paasbrunchen en ontbijten centraal. Overal vind je het terug, in allerlei vormen en maten, zoete en hartige recepten. Je kunt er bijna niet omheen. Dit jaar wil ik mijn familie eens kennis laten maken met een heerlijke Vegan Paasbrunch helemaal zonder ei!
Eigenlijk hoeft het niet lastig te zijn om Pasten te vieren zonder ei. Je moet alleen net eventjes weten hoe, en deze blog zal ik je daarbij helpen! Hieronder vind je leuke en eenvoudige vegan recepten om ook jullie Paasontbijt of Paasbrunch te veganizen en ei vrij te maken! Ik heb hiervoor recepten gebruikt die bij onze familie altijd een succes zijn, maar dit keer ‘stiekem’ veganistisch.

Vegan Meringue met vers fruit
Aantal porties: 8
Bereidingstijd: 15 bereiding, 4 uur wachten
- 1 biologische citroen. (Als ik de schil gebruik kies ik altijd voor biologisch)
- 350 gram Biologische kikkererwten in pot.
- 150 gram fijne tafelsuiker.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Maak de citroen schoon en rasp de gele schil van de helft van de citroen.
- Laat de kikkererwten goed uitlekken maar wel boven een bakje, want je hebt het vocht nodig!
- Voeg aan het vocht 1/2 eetlepel citroensap toe.
- Klop het kikkererwtenvocht in ongeveer 5 minuten zo dik mogelijk met een keukenmachine op hoge stand. Als het vocht wat luchtig aan her worden is voeg je geleidelijk de suiker en citroenrasp toe terwijl de mixer klopt. Klop het mengsel daarna tot dat er stijve pieken blijven staan als je de garde omhoog haalt. Dit duurt ongeveer 5 a 10 minuten.
- Maak op een met bakpapier bekleedde bakplaat daarna 8 kleine hoopjes van het vegan meringue mengsel.
- Bak vervolgens 3 uur in de oven op 100 graden en laat daarna 1 uur afkoelen in de oven.
- Snijdt wat vers fruit naar keuze in kleine stukjes en garneer de meringue daarmee.



Vegan Carrotcakes
Aantal porties: 6 vegan cupcakes
Bereidingstijd: 45 minuten
Mijn zusje haar all-time-favorite is carrot cake. Iedereen jaar ik weer de vraag ‘of ik ‘m ga maken’. En natuurlijk staat hij ook dit jaar op het menu, alleen dan vegan! Ik probeer altijd recepten uit die niet te veel poespas aan vreemde ingrediënten bevatten. Alles uit dit recept is gewoon in de supermarkt te krijgen! Dit recept is voldoende voor ongeveer 6 vegan cupcakes.
Ingrediënten
- 500ml versgeperst sinaasappelsap
- 150 neutrale olie, ik gebruikte zonnebloemolie
- 200 gram tafelsuiker
- 1 vanillepeul
- 60 gram rozijnen
- 60 gram walnoten
- 2 theelepels koek/speculaas kruiden
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel zout
- 400 gram tarwebloem
- 1 zakje bakpoeder
- 250 gram geraspte wortel. (Je kunt winterpenen zelf raspen of kant en klaar geraspte wortel kopen)
- 100 gram vegan margarine op kamertemperatuur (Ik gebruik eigenlijk altijd Wajang, je kunt hier lekker gladde topping van maken en is ook nog eens niet duur)
- 150 gram poedersuiker
- Klein beetje ongekookte rijst (Voor onder in de cupcake bakvorm)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Voeg in een grote kom het sinaasappelsap met de olie, suiker en de inhoud van de vanillepeul.
- Hak vervolgens de walnoten en rozijnen en rasp (eventueel) de wortel fijn.
- Meng nu in een andere kom alle droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg nu alles samen in de grootste kom. En roer dit met een spatel goed door.
- Strooi een klein laagje ongekookte rijst in een metalen cupcake blik. Hierdoor wordt het overtollige vet opgenomen en krijg je geen zompige onderkant. Daarna leg je er papieren cupcakevormpjes in
- Schenk het beslag in de vormpjes tot ongeveer 2/3 vol.
- Bak daarna de cakejes ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de sterkte van je oven. Controleer met een sate-prikker, door er boven in te prikken. Komt hij er droog uit, dan zijn de vegan cakejes gaar!
- Als de vegan carrot cakes zijn afgekoeld kun je ze gaan versieren met een eenvoudige vegan topping. Klop de vegan margarine op kamertemperatuur op in een mixer tot hij licht geel en luchtig is, dit duurt ongeveer 5 minuten. Meng er daarna voorzichtig iedere keer een beetje poedersuiker door op een lage mixstand. Voor een extra feestelijk resultaat kun je de topping op de vegan carrot cakes spuiten met een spuitzak met kartelspuitmondje.
Vegan ‘Vis’ sandwich
Aantal porties: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
- 8 boterhammen naar keuze, ik gebruikte dit keer Liefde & Passie Speltbrood van de AH.
- 1 pakje Vegan Zeastar Zalmon
- 2 bakjes haverspread van Oatly (Ook heel lekker om bijvoorbeeld wortel in te dippen!)
- Verse bieslook
- 2 avocado’s
- 1 komkommer
- Sla naar keuze
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Optioneel: rooster de boterhammen even in een broodrooster, hou je van lekker zacht brood kun je dit ook gewoon overslaan.
- Snijdt de bieslook zo fijn mogelijk.
- Meng de haverspread met de bieslook.
- Smeer de haverspread lekker dik op 1 kant van de boterhammen. Verdeel daarna de Vegan Zeastar Zalmon over 4 boterhammen. (De andere 4 zijn de bovenkant van de sandwich)
- Daarna breng je de ‘zalm’ op smaak met wat peper en zout.
- Snijdt de avocado en de komkommer in kleine plakjes en leg dit vervolgens op de ‘zalm’.
- Leg daarna op elke belegde boterham een handje sla en leg de onbelegde boterham er op met de besmeerde kant naar beneden.
- Als laatste snijdt je de boterhammen diagonaal door. Smakelijk eten!
Vegan Broodje met ‘ei’ salade
Aantal porties: 4 tot 6
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
- 1 blok tofu naturel (Ik gebruik altijd de AH Biologische Vegan Tofu)
- 200 gram vegan mayonaise. (Mijn favoriet is de Zaanse Veganaise)
- 2 theelepels Sriracha saus, dit is vrijwel altijd vegan, check wel even het etiket!
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 1 theelepel kerriepoeder
- Kala namak
- Zout en peper naar smaak
- Harde broodjes naar keuze
- Sla naar keuze
Bereidingswijze
- Het is belangrijk dat de tofu droog is, dus laat hem goed uitlekken en zet er vervolgens iets zwaars op op een bord. Daarna ongeveer een halfuur laten ‘persen’ in de koelkast zodat het meeste vocht er uit kan lopen.
- Tijdens het persen van de tofu meng je de mayonaise met de mosterd, kerriepoeder en Sriracha. Daarna breng je de mayonaise op smaak met zout, peper en een beetje Kala Manak. Je kunt beter 2 of 3x een klein beetje toevoegen en tussendoor proeven zodat de smaak niet te overheersend wordt. Kala namak geeft namelijk een ei achtige smaak.
- Als de tofu genoeg vocht heeft verloren droog je hem nog even af met keukenpapier en snijdt je deze in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm. Daarna meng je de tofu door het vegan mayonaise mengsel en tadaaa je ei-vrije-eisalade is klaar!
- Besmeer een heerlijk versgebakken broodje met de vegan salade en garneer met wat knapperige sla.