Tijdens het opnemen van de aflevering van Atelier Eettafel over mijn onderneming De Groene Bakker heb ik vegan cupcakes gemaakt samen met Ferzan Gursoy. Naast mijn pittige groentebroodjes kon een zoete lekkernij natuurlijk niet ontbreken. Ik heb daarom gekozen voor vegan cupcakes. Ze waren super lekker dus wilde ik het recept graag met jullie delen. De ingrediënten voor dit recept zullen je misschien verrassen, maar het maakte ze juist nog lekkerder!
Natuurlijk wil ik dat de cupcakes er ook nog gezellig uit zien. Daarom heb ik een vegan kleurstof gebruikt om ze een opvallende blauwe kleur te geven. Eigenlijk best gek, maar vegan cupcakes waren één van de weinige baksels die ik nooit eerder had gemaakt. Dit recept maakte het super makkelijk! Ik gebruikte het recept van Proveg. Super handig, want de basic ingrediënten van dit recept heb je waarschijnlijk zelfs al in huis, dus je kunt meteen beginnen!
De vegan cupcakes zijn een lekkere traktatie om uit te delen, maar ook om zelf van te smullen. Uit dit recept komen 12 cupcakes, dit vond ik iets te veel om zelf op te peuzelen dus heb ik ze uitgedeeld. Mijn buren en familie vonden de cupcakes heerlijk en zij eten eigenlijk niet specifiek veganistisch. Natuurlijk wil het oog ook wat! Tijd voor het recept:
Recept vegan cupcakes
Aantal vegan cupcakes: 12
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten vegan cupcakes:
- 250 ml sojamelk
- 1 tl appelazijn
- 150 gr tarwebloem
- 2 el maizena
- ¾ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- ½ tl zout
- 100 ml zonnebloemolie
- 150 gr kristalsuiker
- 2 el vanille-extract
Bereiding vegan cupcakes:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zet de cupcakevormpjes klaar. Je kunt ze zo direct op een bakplaat zetten of een speciale cupcake tray gebruiken. Ik heb deze wel gebruikt omdat je dan mooiere cupcakes krijgt, maar zonder gaat ook prima!
2. Meng de sojamelk en appelazijn en roer dit goed door elkaar. Zet dit mengsel even een paar minuten apart.
3. Voeg het sojamelk mengsel in een grote kom samen met de zonnebloemolie, suiker en het vanille-extract. Zeef hierin de bloem, maizena, bakingsoda, het bakpoeder en het zout. Mix alles tot er geen klonten meer te zien zijn.
4. Ik heb hierna de vegan kleurstofpoeder van Fenitas erin gezeefd tot het beslag de gewenste kleur kreeg.
5. Vul de cupcakevormpjes voor tweederde en bak ze circa 25 minuten tot gaar zijn.
6. Als de vegan cupcakes zijn afgekoeld kun je deze nog versieren met een frosting naar keuze, hier deel ik ook graag een recept voor.
Vegan cupcake frosting
Ingrediënten:
- 115 gr plantaardige margarine op kamertemperatuur
- 250 gr poedersuiker
- ½ tl vanille extract
- 2 eetlepels sojamelk
- 1 theelepel vegan kleurstofpoeder (optioneel)
Bereiding
1. Klop de plantaardige margarine met een keukenmixer luchtig.
2. Zeef hier de poedersuiker doorheen en mix nog even kort.
3. Meng hier de vanille-extract en sojamelk doorheen.
4. Als laatste zeef je de kleurstof er doorheen en roer je alles door elkaar.
5. Schep het geheel in een spuitzak en spuit er een flinke hoeveelheid van op de cupcakes.
