Yes! Het rabarber seizoen is weer aangebroken. Deze groente friszure groente kan in allerlei recepten verwerkt worden zoals compote, crumble, taart en cake. Ik vind het vooral lekker om het te verwerken in een cake. Dit recept is voor een vegan rabarber cake, maar je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven met bijvoorbeeld ander fruit of noten.
Voor je gaat beginnen aan het maken van deze heerlijke vegan rabarber cake is het schoonmaken van de rabarber natuurlijk erg belangrijk. Snijdt hiervoor de droge uiteindes van de stelen af en spoel ze goed schoon onder de kraan. Schil ze niet! Dit is niet nodig en zonde van de mooie roze die de rabarber heeft aan de buitenkant. Deze roze kleur heeft niets te maken met hoe rijp de rabarber is, maar de roze stengels zijn wel iets zoeter als de groene.
Even een tip van De Groene Bakker! Houdt de cake in de oven regelmatig in de gaten. Helaas was ik even afgeleid en was hij vrij donker van kleur. Maar het gaat natuurlijk de smaak en deze was er zeker niet minder om! De volgende keer zet ik de oven halverwege op 150 graden en leg ik bakpapier op de cake. Elke oven is natuurlijk anders, dus houdt altijd 1 oog op je cake terwijl hij bakt.
Recept vegan rabarber cake
Aantal porties: 10
Bereidingstijd: 75 minuten (incl. baktijd)
Ingrediënten vegan rabarber cake:
250 gr bloem
200 gr suiker
2 tl bakpoeder
100 gram gesmolten plantaardige margarine
1/4e tl zout
citroenrasp van 1 citroen
100ml sojayoghurt (ik gebruikte de ongezoete van de AH https://www.ah.nl/producten/product/wi378706/ah-plantaardig-variatie-op-yoghurt-soja)
1 tl vanille extract
300 gr schoongemaakte rabarber
Bereiding vegan rabarber cake
1. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet het bakblik klaar met bakpapier aan de binnenkant. De cake is vrij kwetsbaar direct na het bakken dus het is belangrijk dat deze makkelijk uit de vorm komt.
2. Snijdt 1/3 deel van de rabarber in reepjes even breed als de breedte van de bakvorm. Je kunt ze ook nog 1 of 2 keer door de helft snijden zodat de repen wat dunner zijn. Deze komen onderop in het bakblik. Na het bakken wordt de cake ondersteboven gepresenteerd.
3. De overige rabarber mag in kleine stukjes gesneden worden, deze mogen straks door het beslag. Tip: Als je de zurige smaak van rabarber niet zo lekker vindt, kun je alle rabarber even besprenkelen met een klein laagje suiker en dit er gewoon ‘aangeplakt’ laten zitten.
4. Meng de suiker, bloem, het bakpoeder, zout en citroenrasp in een beslagkom. Voeg hierbij de soja yoghurt en het vanille extract. Ik gebruikte de soja yoghurt van de Albert Heijn.
5. Smelt de plantaardige margarine in een pannetje op middelhoog vuur. Deze mag nu ook door het beslag. Ik gebruik altijd de plantaardige margarine van Wajang. Deze is niet duur en prima om mee te bakken.
6. Meng met een spatel alle ingrediënten door elkaar. Je hoeft niet te kloppen alleen goed te mengen.
7. Voeg nu de (eventueel gezoete) stukjes rabarber door het beslag.
8. Doe de lange stukjes rabarber onderin in het bakblik en doe hier het beslag bovenop.
9. De cake mag nu zo’n 55-60 minuten in de oven op 160 graden. Check altijd met een saté-prikker of deze droog uit de cake komt, want dan is hij pas gaar.
10. Laat de cake eerst even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
11. Draai de cake om zodat de rabarber bovenop zichtbaar is.
Cake klaar? Genieten maar!
Geniet van je heerlijke vegan rabarber cake! Verras ook eens je familie, vrienden, collega’s of buren met een vegan baksel om ze te laten ontdekken hoe lekker en makkelijk vegan bakken is!
Heb je mijn vegan cake recept geprobeerd? Laat me weten hoe het is bevallen ik ben erg benieuwd!